Waar ben ik ?

Bibliorura en drie leden (Frans Grommen, Léon Stroucken en Hub. Tonnaer) van de Roermondse Fotogroep Interfocus hebben de handen ineengeslagen om een foto-expositie te maken over de oorlog- en herdenkingsmonumenten in de gemeente Roermond.
Aanleiding voor deze expositie is de bevrijding van Roermond op 1 maart 1945. Op 1 maart 2020 is dit 75 jaar geleden.

Ook in Roermond zijn de afgelopen jaren veel monumenten opgericht die ons blijven herinneren aan plaatsgenoten die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid die we nu al 75 jaar mogen beleven.

Zeer bekend zijn het monument Luzenkamp aan de rand van het Elmpter Wald en het verzetsmonument op het Zwartbroekplein.  Niet alleen daar maar door de hele stad zijn deze herinneringen te zien. We lopen er vaak langs zonder ons te realiseren wat het verhaal bij dit monument is.

Vanaf 30 december 2019 t/m half februari zijn deze drie Interfocus-leden op zoek gegaan naar deze tastbare herinneringen aan de burgers die een rol hebben gespeeld in het verzet en aan de bevrijders van Roermond. Ze hebben de meeste monumenten opnieuw gefotografeerd en bij elkaar gezet in 20-22 foto’s die in Bibliorura worden geëxposeerd. Om het verhaal bij de foto’s beter zichtbaar te maken zijn meerdere foto’s van monumenten in een collage naast elkaar gezet. Bij elke foto is informatie beschikbaar en uitgebreidere informatie kan met behulp van QR-codes ter plekke of later thuis worden opgeroepen.

U kunt deze expositie gratis bezoeken van 27 febr t/m 30 april 2020
in de Gabriël Gorriszaal op de 1ste etage van de Bibliotheek Roermond aan de Neerstraat 11.

--> --> Helaas heeft ook Bibliorura door de ontwikkelingen rondom het corona-virus
moeten besluiten de bibliotheek te sluiten tot 6 april 2020.
 

 Tevens is in het Historiehuis, ook gevestigd in deze bibliotheek, gratis te bezoeken de expositie ‘Frontstad Roermond - Burgers in de vuurlinie in WO II’.