Waar ben ik ?

<< foto 17    foto 19 >>

 

 

Roermond :

- Secretaris Moonenstraat
- Pater Bleijslaan
- Pater van den Heuvelstraat
- Kapelaan Sarsstraat
- Dominee Hoogendijkstraat
- Bob Boumanstraat
- Joseph Smitsstraat
- Maria Teuwenstraat
- Lisa Dahmen - Ottenheijmstraat

 

 

Swalmen:
 - Lei Kluitmansstraat

 

Herten:

 

 

 

 

 

Secretaris Moonenstraat, in de wijk Roerzicht
Secretaris L. Moonen, secretaris van het Bisdom Roermond, was voor velen ‘oom Leo’, een vertrouwensman. Op 10 augustus 1944 werd hij door de Sicherheitsdienst in zijn woning aan de Willem II Singel aangehouden. Hij overleed aan de gevolgen van uitputting in het concentratiekamp Bergen-Belsen op tweede paasdag 1945, vlak voor de bevrijding. Zijn beeltenis staat ook op het verzetsmonument op het Zwartbroekplein.

 

Pater Bleijslaan, wijk Kapel in 't Zand
Pater Louis Bleijs was kapelaan aan de Kapel in ’t Zand en was onder de schuilnaam ‘Lodewijk’ één van de leiders en organisatoren van de verzetsbeweging. Hij speelde een grote rol bij het verbinden van de verschillende onderdelen van de verzetsbeweging tot één grote Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (L.O.). In 1944 werd hij hoofdaalmoezenier van de Nederlandse strijdkrachten en verbonden aan de staf van Prins Bernhard. Hij overleed op 17 augustus 1945 ten gevolge van een auto-ongeluk.

 

 

Pater van den Heuvelstraat, wijk Kapel in 't Zand

Pater Gerardus van den Heuvel werd op 28 december 1944 als kapelaan van de Kapel in ’t Zand gevangen genomen en door de Duitse bezetter als ‘Staatsfeindlich’ overgebracht naar de gevangenis in Keulen, waar hij onder de grootste ontberingen overleed.

 

 

Kapelaan Sarsstraat, Roermondse Veld

Kapelaan Sars was kapelaan aan de Kathedrale kerk van Roermond in de laatste moeilijke oorlogsmaanden. Wegens verzetsactiviteiten werd hij op 17 december 1944 door de Duitsers gearresteerd. Op 24 februari kwam hij aan in het concentratiekamp Buchenwald. Op 9 april werd hij op transport gesteld naar het concentratiekamp Dachau. Tijdens dit transport is hij op 23 april 1945 in Passau overleden.

 

Dominee Hoogendijkstraat, Roermondse Veld

Dominee Hoogendijk was predikant van de `hervormde Gemeente van Roermond' en was tijdens WOII actief in de ondergrondse beweging. Ds Hoogendijk kwam als slachtoffer van de nazi-terreur in het concentratiekamp van Buchenwald om het leven.

.

 

 

 

Bob Boumanstraat, wijk Broekhin - Maasniel

Martinus Bouman had gedurende de Duitse bezetting een groot aandeel in de organisatie van de vluchtlijnen voor neergeschoten geallieerde piloten en uit krijgsgevangenschap ontsnapte Franse militairen. Hij werd op 2 mei 1943 door de Duitsers gefusilleerd.

 

 

.

 

   

Joseph Smitsstraat,  wijk Broekhin - Maasniel

 

Joseph Smit was tijdens de bezetting actief in het verzet als verbindingsman tussen verschillende verzetsorganisaties. Hij zorgde voor wapens en bonkaarten en hielp waar mogelijk geallieerde piloten en onderduikers. Joseph Smit werd op 17 september 1942 in Amsterdam door de Duitsers omgebracht

 

Maria Teuwenstraat, wijk Centrum

Maria Teuwen - Boonen verleende tijdens de bezettingstijd onderdak aan joden, geallieerden, ontsnapte krijgsgevangenen en vliegtuigbemanningen. Zij zorgde voor wapens aan verzetsmensen. Bij één van haar activiteiten raakte ze zwaargewond en werd blijvend invalide. Ze overleed in 1970.

 

 
  Lisa Dahmen - Ottenheijmstraat,
wijk kemp / Kitskensdal ('t Parcje)

Verzetsvrouw uit Roermond. Overleden in 1990.

Maria Elisabeth Ottenheym woonde met haar man Adrianus Johannes Dahmen in de Brugstraat 6 in Roermond. Het gezin Dahmen - Ottenheim had een duidelijke afkeer van het nationaalsocialisme en nam vanaf 1942 regelmatig onderduikers (joden en geallieerde vliegers) op in hun woning. Op 9 juni 1944 werd Jan Dahmen gearresteerd, evenals twee bij hem ondergedoken joden. Op 19 augustus 1944, om 9 uur in de avond, werd Jan Dahmen op de fusilladeplaats nabij Kamp Vught omgebracht. 19 augustus, de verjaardag van zijn vrouw Lisa.

  Lei Kluitmansstraat, wijk Swalmen

L. KLuitmans, verzetsstrijder en burgerslachtoffer WOII uit Swalmen, wordt vermeld op het oorlogsmonument op het Kerkhof aan de Bosstraat in Swalmen.
Lei Kluitmans is op 38-jarige leeftijd overleden (29 april 1945) in Dachau.

 

Bronnen en meer informatie:

Boek:

Straatnamen van Roermond door GWG van Bree en RAM van der Molen
Uitgegeven door de Stichting Rura, 2004.

Websites:

Nationaal Monument Kamp Vught
https://www.nmkampvught.nl/biografieen/dahmen-adrianus-johannes/

Oorlogsmonument Swalmen
https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/1807/swalmen%2C-oorlogsmonument

 


 

 

 

 

 

Klik rechtstreeks door naar de andere pagina's (de nummers verwijzen naar de fotonummers):

- 01 - - 02 - - 03 - - 04 - - 05 - - 06 - - 07 - - 08 - - 09 - - 10 -
          
- 11 - - 12 - - 13 - - 14 - - 15 - - 16 - - 17 - - 18 - - 19 - - 20 -
          
- 21 - - 22 - - 23 - - 24 - - 25 - Inhoudsopgave    Expositie Frontstad