Waar ben ik ?

<< foto 19    foto 21 >>

Plaquettes:
Laurentius Maasniel / Kapel Paredisstraat Roermond / Kapel in ’t  Zand / Kathedraal


Kathedraal Roermond (foto rechtsboven)
In de kelder van Wijnhandel Jean Berger aan de Swalmerstraat herinnert een tegel met kelk aan de kerkdiensten die daar werden gehouden in de winter van 1944-1945 toen de Sint-Christoffelkathedraal niet meer gebruikt kon worden. Op 17 december 1944 vielen ongenode gasten bij Berger binnen. Onderduikers bij Berger zagen hun lot bezegeld door een Duitse inval en werden vervolgens naar Duitsland gedirigeerd. Er vloeide geen bloed maar wel wijn door de kelder nadat een wijnvat was lekgeschoten.

Kapel Paredisstraat Roermond (foto linksonder)
Op de website eucharistische aanbidding worden locaties vermeld waar in de  Nederlandse kerkprovincie het Allerheiligste, de geconsacreerde hostie, wordt getoond en in stilte kan worden ‘aanbeden’. De sacramentskapel aan de Paredisstraat was tot 2005 zo’n plek voor dagelijkse aanbidding. De kapel werd na de oorlog door de Roermondse bevolking opgericht uit dank voor de behouden terugkeer van haar kinderen uit Friesland.

De sacramentskapel werd na 2005 door vernieuwbouw van Complex Aan de Steenen Trappen verplaatst naar respectievelijk de Munsterkerk, de Caroluskapel aan de Swalmerstraat en uiteindelijk naar de Kathedraal. Het gevelkunstwerk  ‘Lam Gods’ van Tom Franssen naast de ingang van de Sacramentskapel werd verplaatst naar rechts van de ingang naar de binnenplaats van Achter de Steenen Trappen en de ingang van de Parkeergarage. Op de plaquette onder het Lam Gods staat de volgende tekst:
Op initiatief van bisschop mgr dr. G. Lemmens en ondersteund door de bevolking van Roermond werd de sacramentskapel in 1946 opgericht uit dankbaarheid voor de behouden terugkeer van de Roermondse bevolking na de evacuatie in de tweede wereldoorlog. In 2005 is de kapel verplaatst naar de Munsterkerk.

Kapel in 't Zand  (foto linksboven)

Op een plaquette die is aangebracht als herinnering aan de wederopbouw van de kerk na de schade die er was na de Tweede Wereldoorlog staat de volgende tekst:

DOOR OORLOGSGEWELD GESCHONDEN 25 JAN. 1945
DOOR GELOOF EN LIEFDE HERSTELD 13 APR. 1947

 

Laurentiuskerk Maasniel (foto rechtsonder)
In januari 1945 werd het priesterkoor van de St Laurentiuskerk zeer zwaar beschadigd door artilleriebeschietingen door de Engelsen. Op 28 februari 1945 werd de toren door de terugtrekkende Duitsers opgeblazen. De toren viel op het middenschip en verwoestte de kerk volledig. De resten werden vrijwel direct gesloopt. Tot de nieuwe kerk klaar was werd gebruik gemaakt van de fabriekshal van de bakovenfabrikant Becker, die was ingericht als noodkerk. Dit zou zes en een half jaar duren.

 


Bronnen en meer informatie:

Kerkgebouwen in Limburg
https://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/maasniel/laurentius

Tracesofwar
https://www.tracesofwar.nl/sights/68428/Plaquette-Kelder-Wijnhandel-Jean-Berger.htm

 


Klik rechtstreeks door naar de andere pagina's (de nummers verwijzen naar de fotonummers):

- 01 - - 02 - - 03 - - 04 - - 05 - - 06 - - 07 - - 08 - - 09 - - 10 -
          
- 11 - - 12 - - 13 - - 14 - - 15 - - 16 - - 17 - - 18 - - 19 - - 20 -
          
- 21 - - 22 - - 23 - - 24 - - 25 - Inhoudsopgave    Expositie Frontstad